TÜM AİLEYE SAĞLIK BİLGİLERİ
Prof. Dr. M. Es'ad COŞAN
Bu konuyu, yakın zamanda, genç denilebilecek bir yaşta vefat eden değerli bir kardeşimizin üzüntü ve kederi ile yazıyorum. Allah-u Taâlâ ona ve sair geçmişlerimize, mevtâmıza rahmet eylesin! Maalesef vücudunun sıhhat ve sağlamlığına gerektiği kadar ihtimam göstermemiş, tedbir almamış, perhiz yapmamış...
Halbuki, yüce dinimize göre bu beden ve vücudumuz bize Allah'ın bir emaneti...
Onun iyi iyi kullanmak, bakımına özen göstermek, arıza ve hastalıklarını hemen tedaviye geçmek lazım...
Önce, hıfz-ı sıhhat, yâni sağlığı korumak, hastalığa yakalanmamağa çalışmak gerekiyor. Bunun için, hem evde, hem de işyerlerinde sağlık şartlarının sağlanması çok önemli.
Biz, kardeşlerimize, sade, basit bile olsa, temiz havalı yerlerde, bol güneşli, bahçeli evlerde oturmayı tavsiye ediyor, her yerde güzel mahalleler kurma çalışmaları yapmalarını istiyoruz.
İkinci mühim husus, gıda, mükeyyefat ve beslenme alışkanlıkları... Birçok kimse, hangi gıdanın vücuda faydalı, hangilerinin zararlı olduğunu düşünmüyor veya bilmiyor; keyif ve zevkine göre ha bire tıkınıyor; sigara içiyor; ciğerini, midesini, böbreğini, kalbini, damarlarını tehlikeye sokuyor; zamanla sıhhatini kaybediyor, çeşitli hastalıklara tutuluyor.
Doktor kardeşlerimden ricam, Sağlık Vakfı'mız adına bu konuda güzel bir eser hazırlayıp, neşretmeleri... Daha önce neşrettiğimiz İlk Yardım Bilgileri kitabımız ve bu konuda kadın ve aile derneklerimizce yapılan kurslar ne kadar güzel ve faydalı olmuştu!..
Dengeli beslenmede, çeşitli gıdaları ustaca bir arada almak, kullanmak; pişirirken gıdaların değerlerini kaybettirmemek; aşırı şekerli, yağlı, tuzlu, unlu yemekler yememek; meyva ve sebzeyi çok ve bol yemek; vücudu çalıştırmak, hareket etmek ve alınan gıdaları böylece yakıp kullanmak; aşırı kilo alma, yağlanma ve şişmanlamadan şiddetle kaçınmak; uyku ve istirahatlere dikkat etmek... sıhhati korumak için o kadar önemli ki! Ah, kardeşlerimiz bunları bir bilseler ve titizlikle uygulasalar, ne iyi olacak.
Dervişliğin bir yönü de yeme-içme konusunda ortaya çıkıyor işte! Her istediğini, keyfince yemeyecek; bazı şeyleri aşırı severse bile sabredecek; perhiz yapacak, iştihasını frenliyecek; zaman zaman oruç tutacak; tembel oturmayacak, İslâmî hizmetlere koşturacak, yorulacak, terleyecek; boş, faydasız ve anlamsız spor hareketleri yerine, enerjisini işe yarar, faydalı faaliyetlere harcayacak, sevap kazanacak, ortaya eser koyacak, hayır dua alacak, ardında sadaka-i cariye bırakacak...
Sağlık konusunda bizce yapılacak diğer bir faydalı çalışma da, toplu sağlık taramalarının ve şahısların muayyen fasılalarla, periyodik sağlık muayenelerinin yapılması...
Doktor kardeşlerimiz geçen sene bizim Çanakkale bölgesinde ne kadar güzel çalışmalar yaptılar, sevaplar kazandılar.
Yakın zamanda, camimizde bir sağlık muayene odası da açtık, fakir halk gelsin bedava muayene olsun diye...
Kadın-doğum hastane ve kliniklerimiz de elhamdü lillâh çok faydalı hizmetler veriyorlar. Halkımıza düşen ise, daha hasta olmadan, zaman zaman sağlık kontrollerini yaptırmaları; bundan sonra sağlıklarını korumaya daha çok özen göstermeleri...
Cenab-ı Hak cümlemize, dinde, dünyada ve ahirette, sıhhat, afiyet, huzur ve saâdet ihsân eylesin, amin, bihürmeti seyyid-il mürselin, sallallahu aleyhi ve âlihî ve sahbihi ve men tebiahû bi-ihsanin ecmaîn ve selleme ve bâreke kesiren kesirâ, ilâ yevmid-din.
Kadın ve Aile, Nisan 1996