Gülçocuk-24

BİLGİNİN YANISIRA DAHA NELER GEREKLİ?

Prof. Dr. M. Es'ad COŞAN

Çevremizdeki bazı insanları çok severiz; meselâ "şu çocuk ne kadar güler yüzlü", "filanca amca ne kadar tonton" ... deriz; bazı insanları ise böyle sevmek mümkün olmaz; çünkü ya "kaba-saba" dır, "kendini beğenmiş"tir veya "ukalâ"dır veya "kalleştir" veya "dönek"tir...vs.

İnsanları böyle sevimli ya da sevimsiz yapan iyi veya kötü ahlâktır sevgili çocuklar! Toplumda düzenli hayatın vazgeçilmez şartı fertlerin ahlâklı olmalarıdır. Ahlâksız insanlardan oluşan topluluklarda huzur olmaz, anarşi olur, zulüm olur, çökme olur.

Her toplumun kendine göre, ayrı bir ahlâk anlayışı vardır; bu yüzden dünya üzerinde çeşitli ahlâk sistemleri görülür.

En yüksek ahlâk ise İslâm ahlâkıdır. Çünkü hem vücudu kollar, hem ruhu korur; hem ferde faydalıdır hem topluma; hem kadını himaye eder , hem erkeği onurlandırır sorumlandırır; hem kocayı yüceltir, hem öğrenciyi şereflendirir, hem işçiyi kollar, hem işverenin hukukunu düzenler... Yani dört dörtlüktür, her ne yönden bakılsa tamdır, kusursuzdur, dengelidir, mantıklıdır, güzeldir.

Başka ahlâk sistemlerinde onun olgunluğunu, tamlığını, mükemmelliğini bulmak mümkün değildir. Bir yanı eksik, çarpık veya zıt veya aksaktır; dilerseniz konuyu bir inceleyin, karşılaştırma yapın!

O halde: önünüzdeki çalışmalarda üstün başarı istiyor, hayatta muvaffak olmaya özeniyor, herkes tarafından sayılmayı diliyor, hem kullar hem de Allah tarafından sevilmeyi, böylece hem dünyada hem de ahirette mutlu olmayı arzuluyorsanız mutlaka İslâm'ın yüce ahlâkı ile ahlâklanmalı, dürüst, zarif, edepli bir kul olmalısınız.

Unutmayın: Sadece bilgi yetmez, onun yanısıra görgü, edep, terbiye nezaket ve zarafet de son derece gereklidir.

Tahsil boyunca bilgi öğrenmeye çalıştığınız kadar ahlâklı olmaya da özen gösterin: kendinizi kontrol edin, kötü huylarınızı bırakın, gördüğünüz iyi huyları benimseyin, şerefsiz ve ahlâksız yollara sapmayın ki hem kendinize, hem çevrenize sevinç, kıvanç, şeref ve mutluluk kaynağı olabilesiniz.